Frida Hengeveld Geboren in Nunspeet en opgegroeid in Elburg waar ze sinds 2010 weer woont midden in het oude centrum. In de Rozemarijnsteeg 29 heeft ze haar atelier op een steenworp afstand van haar huis en van de kruidentuin De Kruidhof.

Frida is lid van het Palet, de vereniging van kunstenaars in Zwolle, waar ze actief is in de 3 D afdeling. Ook is zij lid van de SKNN Keramisten.

In haar werk is het direct in contact staan met de materie erg belangrijk. Het voelen van de wol en de klei is de basis voor haar werk. Daarbij komt dat het verwerken van de wol met plantaardige verfstoffen uit de Kruidhof en het spelen met vuur als haar keramiek uit de RAKU oven komt een extra dimensie toevoegt.

De KLEI verwerkt ze op de draaischijf, maar ook in objecten en geboetseerde werken. Het gaat daarbij om de grote lijnen en de structuren.

De RAKU techniek voor het afwerken spreekt haar door de combinatie van aarde (klei), vuur en de zuurstof en het water dat daarbij gebruikt wordt, het meest aan. De contrasten die ontstaan spreken voor zich. Dat geldt ook voor de zogenaamde naakte RAKU, een techniek waarbij er door het ontbreken van glazuur een zachte uitstraling ontstaat die weer contrasteert met de gebakken klei.

SAGAR is een techniek waarbij werkstukken in een kleiton of in folie geplaatst worden, gewikkeld in brandbare materialen zoals zeewier, bananenschillen, hooi, zaagsel. Deze stoffen geven kleur af aan de klei.

De WOL zoekt Frida uit: de grijze wol komt van zogenaamde Blauwe Texelaars terwijl de witte wol ook van Hollandse schapen is. Texelaars uit Dalfsen of Melkschapen van de Vreugdehoeve bij Zwolle. De wol wordt ongewassen verwerkt tot draad of tot een viltwerkstuk. Het verven met planten uit de kruidentuin tegenover haar huis passen in haar filosofie om vanuit de natuur te werken. Favoriet zijn de Roomse Kervel (geel) de Meekrap (oranje-rood) en de Wede (blauw). Met name het verven van deze laatste twee voeren terug tot de middeleeuwen toen deze planten voor het verven van textiel gebruikt werden. De Meekrap kennen we nog van de baaien hemden. Het verfproces van de Wede is extra bijzonder omdat de wol geel uit het verfbad komt en door de zuurstof in de lucht verkleurt tot blauw.

Vanuit haar atelier verzorgt zij workshops Plantaardig verven en Werken met Klei en RAKU.